Clerkenwell Road, London

This complex site is a former petrol station in an historic part of central London and had a set of challenging constraints including contamination, archaeology, rights of light issues and multiple party wall conditions. In response to these, a carefully considered urban infill was proposed that combined residential, retail, high quality office accommodation, gallery and studio space with a model of inner-city sustainable design.

The proposals also stitched back together the historic street pattern by reconnecting Clerkenwell Road with St John’s Square with a new passageway cutting through the corner of the main building. Passive design measures including a high performance building envelope and deep, louvred window reveals combine with active technologies to deliver an onsite supply of renewable energy accounting for over 20% of total demand. The anticipated BREEAM rating was ‘Excellent.’

This project was undertaken when Jim Richards was Director of Richards Partington Architects.